Svinjetina

But

Sočni but prikladan je za pripremu odrezaka, pečenja, za pirjanje i suhe pršute.

Bubrežni dio

Mekan i sočan bubrežni dio najbolje prija kao slasni file u mrežici, a kao prilog poslužuje se mlado povrće sa slatkim krumpirom. Upotrebljava se i za pečenje na žaru, za pohanje, pečenje ili dimljenje.

Hrbat

Kare se izvrsno priprema kao glazirano pečenje sa sokom od limuna, a za prilog poslužite pečen krumpir s peršinom i svježim biljem. Fino ga možete pripremiti i na žaru.

Vrat

U komadu je izvrstan za pečenje u pećnici zajedno s mladim krumpirom i povrćem. Svinjsko pečenje u lijepo narezanim komadima preporučujemo s prokulicama i slanim krumpirom. Izvrstan je i u obliku ražnjića na žaru.

Plećka

Svježe meso natrljajte paprom, kimom i češnjakom te pecite u pećnici, a kada postane zlatnožuto, poslužite s umakom od šljiva i pire krumpirom. Izvrsno je i za pečenje u komadu i pirjanje te u obliku kockica za gulaš.

Prsa

Svinjska prsa punimo kruhom pomiješanim s mladim graškom, peršinom i kimom. Punjena prsa polijevaju se zamućenim jajima i peku u limu dok ne dobiju zlatnožutu boju. Izvrsna su i kao pečenje ili za dimljenje.

Rebra

Svinjska rebarca natrljajte začinima i poslužite hrskavo zapečena uz različite priloge od krumpira, pirjano povrće ili kiselo zelje. Izvrsna su i na žaru ili za dimljenje.

Potrbušina

Upotrebljava se za sočno pečenje u komadu, a uz nju se poslužuje hrskavo zapečen krumpir. Od nje možete pripremiti i slasnu roladu.

Koljenica

Koljenica najbolje prija u obliku pečenja ili dimljena za kuhanje.

Prednja koljenica

Prednja koljenica najbolje prija u obliku pečenja ili dimljena za kuhanje.

Lungić

Najmekši, najsočniji i nemasni dio svinjskog mesa. Lungić je slastan kao pečenje u komadu. Izvrstan je i na žaru, u obliku ražnjića ili slasnih medaljona.